Acnex® Ulje: Australijskog čajevca Recenzije,cijena, pogodnosti kupnja!

Možda ćete čuti izraz “proboj” koji se koristi za opisivanje svih oblika Acnex, ali ovo nije uvijek tačan opis. Nisu sve vrste Acnex raširene po koži.

Acnex

Začepljene pore uzrokuju sam Acnex. To se može pripisati:

 • višak proizvodnje ulja (sebuma)
 • bakterije
 • hormoni
 • mrtve ćelije kože
 • urasle dlake

 

Acnex je obično povezan sa hormonalnim fluktuacijama iskusnim tokom vaših tinejdžerskih godina, ali odrasli mogu doživjeti i Acnex. Oko 17 miliona Amerikanaca ima to, što ga čini jednim od najčešćih stanja kože i kod djece i kod odraslih.

Prepoznavanje tipa Acnex s kojim se suočavate je ključno za uspješno liječenje. može biti neupalno ili upalno. Podtipovi unutar ove dvije kategorije uključuju:

 

 • miteseri
 • bijele glave
 • papule
 • pustule
 • čvorovi
 • ciste

 

Moguće je imati više vrsta Acnex odjednom – neki slučajevi mogu čak biti i dovoljno ozbiljni da opravdavaju posjet dermatologu. Ako ste zabrinuti za svoj Acnex i još nemate dermatologa, možete pregledati doktore u vašem području putem Healthline FindCare alata.Čitajte dalje da biste saznali više o podvrstama Acnex i kako se možete ponašati prema njima.

Acnex

Ne upalni Acnex

Neupalni Acnex uključuje mitesere i bijele tačke. Oni obično ne uzrokuju oticanje. Oni takođe relativno dobro reagiraju na bezreceptne tretmane (OTC).

 

Salicilna kiselina se često prodaje na tržištu Acnex, ali obično najbolje deluje kod neupalnih Acnex. Prirodno ljušti kožu, uklanjajući mrtve stanice kože koje mogu dovesti do mitesera i bijelih točkica. Potražite ga u sredstvima za čišćenje, tonerima i hidratantima.

Bijele točkice se također mogu stvoriti kada se pora začepi sebumom i mrtvim stanicama kože. Ali za razliku od mitesera, vrh pore se zatvara. Izgleda kao mala kvrga koja viri iz kože.Bijele točkice je teže liječiti jer su pore već zatvorene. Proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu mogu biti korisni. Aktuelni retinoidi daju najbolje rezultate za komedonalne Acnex. Trenutno je adapalen (Differin) dostupan bez recepta kao retinoid. Ako vam ne uspije, jači lokalni retinoidi mogu se dobiti na recept od vašeg dermatologa.

Pročitajte više: Acnex tretmani »

Crveni i natečeni prištići nazivaju se upalnim Acnex.

Iako sebum i mrtve stanice kože doprinose upalnom sustavu Acnex, bakterije također mogu igrati ulogu u začepljenju pora. Bakterije mogu izazvati infekciju duboko ispod površine kože. To može rezultirati bolnim Acnex mrlja kojih se teško riješiti.

Acnex

Proizvodi koji sadrže benzoil-peroksid mogu pomoći u smanjenju otoka i oslobađanju od bakterija u koži. Oni takođe mogu ukloniti višak sebuma. Vaš liječnik može propisati oralni ili lokalni antibiotik zajedno s benzoil-peroksidom za liječenje vašeg upalnog Acnex. Lokalni retionoidi su takođe važan dio borbe protiv upalnih papula i pustula.

Pustule

Pustule se mogu stvoriti i kada se zidovi oko vaših pora pokidaju. Za razliku od papula, pustule su ispunjene gnojem. Ove kvržice izlaze iz kože i obično su crvene boje. Često imaju žute ili bijele glave na vrhu.

Čvorovi

Čvorovi se javljaju kada začepljene, natečene pore podnose daljnju iritaciju i postaju veće. Za razliku od pustula i papula, čvorovi su dublje ispod kože.

Budući da su čvorovi toliko duboko u koži, obično ih ne možete liječiti kod kuće. Lijekovi na recept neophodni su za pomoć u njihovom raščišćavanju.

Vaš liječnik ili dermatolog vjerovatno će propisati oralni lijek izotretinoin (Sotret). Napravljen je od oblika vitamina A i uzima se svakodnevno od četiri do šest mjeseci. Može liječiti i spriječiti čvorove smanjivanjem veličine uljnih žlijezda unutar pora.

Ciste

Ciste se mogu razviti kada su pore začepljene kombinacijom bakterija, sebuma i mrtvih stanica kože. Klompe se javljaju duboko u koži i dalje su ispod površine od čvorova.

Ove velike crvene ili bijele kvržice često su bolne na dodir. Ciste su najveći oblik Acnex, a njihovo stvaranje obično je posljedica ozbiljne infekcije. Ova vrsta Acnex je ujedno i najvjerovatnija za ožiljke.

Izotretinoin na recept (Sotret) obično se koristi za liječenje cista. U težim slučajevima vaš dermatolog može kirurški ukloniti cistu.

Acnex

Koliko je ozbiljna svaka vrsta Acnex?

Miteseri i bijele točke su najblaži oblici Acnex. Oni se ponekad mogu ukloniti lokalnim bezreceptnim lijekovima, poput tonika na bazi salicilne kiseline ili benzoil-peroksidnih mrlja. Ako ne reagiraju na OTC lijekove, komedoni se lako liječe lokalnim retinoidima. Postoji čak i jedna vrsta retinoida, poznata kao adapalen, koja je sada dostupna bez recepta. Vrlo je učinkovit u čišćenju mitesera i bijelih mitesera.

Pustule i papule su umjereniji oblici Acnex. Oni se mogu ili ne moraju očistiti sa OTC lijekovima. Široko rasprostranjeni Acnex može zahtijevati usmeni ili lokalni recept dermatologa.

Čvorovi i ciste su najteži oblik Acnex. Morate posjetiti dermatologa da biste raščistili teške slučajeve Acnex. Branje ili iskakanje čvorova i cista mogu dovesti do ožiljaka.

Šta možete sada

Važno je biti strpljiv sa svojim liječenjem Acnex. Iako neki tretmani mogu odmah uspjeti, možda nećete primijetiti opće poboljšanje nekoliko mjeseci. Također biste trebali biti oprezni pri korištenju previše Acnex proizvoda odjednom – to može dovesti do isušivanja kože. Kao odgovor, vaše pore mogu stvoriti više sebuma, što dovodi do više problema s Acnex.

Takođe biste trebali potvrditi da li su neravnine ili otekline zapravo rezultat Acnex. Postoji nekoliko stanja kože koja uzrokuju simptome slične onima kod Acnex, iako su oni nešto sasvim drugo. Oni uključuju:

 • folikulitis
 • keratosis pilaris
 • milia
 • rozacea
 • lojne niti
 • lojna hiperplazija

Jedini način na koji možete dobiti punu i tačnu dijagnozu je posjet dermatologu. U nekim slučajevima, stručni tretman može biti jedini način da u potpunosti očistite i kontrolirate svoj Acnex.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Berita Indonesia
Logo